Preventie

Het ontstaan van PTSS bij hulpdiensten is vaak het gevolg van een stapeling van meerdere ingrijpende incidenten op het werk. Terwijl de mentale en fysieke stress verder oploopt, blijft de plichtsgetrouwheid en de ‘niet-zeuren-mentaliteit’ het winnen van de signalen die lijf en geest afgeven om aan te geven dat er iets niet goed gaat.
Het risico bestaat dat bijvoorbeeld de hoofdpijn, de slapeloosheid, het gebrek aan concentratie, het ‘korte lontje’, de spierpijn etc. worden genegeerd. De stressbron wordt niet aangepakt en ondertussen is het wachten op het volgende incident of op het moment dat lijf en geest echt aan de noodrem trekken, met alle ingrijpende gevolgen van dien.

Waarom zou je daarop wachten?

In een kleine groep van maximaal 6 personen leer je hoe je stress kunt loslaten, lichaam en geest tot rust kunt brengen en je bewuster kunt worden van de signalen die je lijf voortdurend afgeeft. Daarnaast worden tijdens individuele sessies een aantal beladen incidenten rustiger gemaakt, zodat ze als neutrale herinneringen kunnen voortbestaan en ze niet langer (onbewust) zorgen voor verhoogde stresslevels.

Op deze manier wordt zowel oorzaak als gevolg aangepakt, en heb je bovendien met de bewustwording van signalen van lijf en geest goede handvatten om herhaling in de toekomst te voorkomen.